“خداباوری و دانشمندان معاصر غربی (چالشها و تبیینها)” جدیدترین اثر وط به اثبات وجود خدا و دعواها و استدلالهای مختلف دانشمندان مختلف میشود را بیان کند.
خداباوری و دانشمندان معاصر غربی، چه میگوید؟
گلشنی در این کتاب کوشیده است تا یک خلاء گفتمانی را پر کند ؛خلائی که نتیجه غفلت صاحبان اندیشه در زمینه ترجمه آثار دانشمندان خداباور غربی است.
حتما در رسانه ها با واژه هایی نظیر داروین، نظریه تکامل، بیگ بنگ، فیزیک کوانتوم، هاوکینگ و … زیاد برخورد کرده اید؛ واژه هایی که بیانگر یک معنا هستند و آن هم
القاء آتئیسمِ علم محورِ خدا ناباور است؛ نظریهای که میگوید هر آنچه از دانشمندان و نظریات علمی است در نفی وجود خداست و خداباوران، بیگانه از علمِ خرافه پرست هستند. در واقع گویندگان چنین سخنانی ، حرف های بخشی از جامعه علمی را آورده و به همه آن تسری میدهند. در حالی که واقعیت خلاف این ادعاست.
دکتر گلشنی با مصادیقی که از دانشمندن خداباور و نظریات آنها و نقدهای مطرح شده در این حوزه می آورد، این دیدگاه را به چالش میکشد.
به عنوان مثال در بخشی از کتاب حسی که انیشتین نسبت به خداوند دارد را اینگونه توصیف میکند:
اینشتین می گفت: ما در وضعیت یک طفل خردسال هستیم که وارد یک کتابخانه بزرگ می شود که تمامی دیوارهای آن از زمین تا سقف با کتاب هایی که به زبان های مختلف نوشته شده اند، پوشیده است. کودک می داند که باید کسانی آن کتاب ها را نوشته باشند، اما نمی داند که چه کسانی یا چگونه آن ها را نوشته اند، و نیز زبان هایی را که در نوشتن آن کتاب ها به کار رفته اند نمی فهمد. کودک یک طرح مشخص در ترتیب کتاب ها می بیند، یک نظم اسرار آمیز، که آن را درک نمی کند، ولی به طور مبهم حدس می زند. این به نظر من وضعیت عقل انسانی به خداست.
فصلهای کتاب
«خداباوری و دانشمندان معاصر غربی» از سه فصل، به شرح زیر تشکیل شده است.
فصل اول: خداباوری از منظر دانشمندان معاصر غربی
فصل دوم: علم جدید و بعضی چالش ها در برابر ادیان توحیدی
فصل سوم: اسلوب جدید برهان نظم
نویسنده در بخشی از پیشگفتار کتاب، و در تبیین فصول مختلف این کتاب چنین می نویسد:
در این رساله ما سه مطلب زیر را در سه فصل مطرح كرده ایم:
- در فصل اول به نظرات مختلف دربارة رابطة علم و دین در جهان غرب و نگرش عالمان معاصر غربی به خداباوری پرداخته ایم. این فصل قبلاً به نحو خلاصه تر در كتاب فیزیك دانان غربی و مسئلة خداباوری، آمده و در اینجا توسعه داده شده است.
- در فصل دوم، شبهات مطرح شده از طرف ملحدان و عالمان دین ستیز را مطرح كرده و عمدتاً پاسخ های داده شده به آنها در غرب را مطرح كرده ایم. بخشی از این فصل قبلاً به نحو مختصرتر در مقالة «استاد مطهری و نقش بنیادی فلسفه در ربط علم به دین» چاپ شده بود و اكنون بسط داده شده و موضوعات جدیدی در آن مطرح شده است.
- در فصل سوم، اسلوب جدید برهان نظم بر وجود خداوند را كه در چند دهة اخیر مطرح شده، آورده ایم و شبهات مخالفان ادیان الهی درخصوص این استدلال و راه های گریز آنها از آن را مطرح كرده و پاسخ عالمان و فیلسوفان خداباور غربی به این شبهات را ذكر كرده ایم.
معرفی نویسنده
دکتر مهدی گلشنی استاد ممتاز دانشگاه صنعتی شریف میباشند که دکترای فیزیک خود را از دانشگاه برکلی آمریکا اخذ کرده اتد و سالها در زمینه فیزیک، فلسفه علم و رابطه علم ودین فعالیت های داخلی، بین المللی و بین الادیانی چشمگیری داشته اند. از ویژگی های نوشتجات دکتر گلشنی، قلم روان ایشان است که برای کسانی که اندک آشنایی با فلسفه علم و رابطه علم و دین هم دارند به راحتی به فهم می آید. (برای مشاهده بیشتر کتب دکتر مهدی گلشنی که در همین پایگاه مورد بررسی قرار گرفته ، اینجا مراجعه کنید.)
روش تهیه کتاب
ترجمه انگلیسی این کتاب به همت مرکز بین المللی ترجمه و نشر المصطفی (ص) در اختیار خوانندگان و پژوهندگان عرصه فلسفه علم و خداباوری قرار گرفته است که
نسخه چاپی آن در کتابفروشی ها و نسخه الکترونیک آن هم در طاقچه قابل تهیه میباشد.
نسخه فارسی نیز به شکل چاپی و الکترونیک آن در فرا کتاب قابل دسترسی است.