تاریخ قیام و مقتل جامع سید الشهداء، کتابی تاریخی درباره قیام امام حسین (ع) است. جامع و کامل بودن، مستند بود از ویژگیهای مهم این اثر است. این کتاب با تلاش گروهی از تاریخ پژوهان موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) زیر نظر مهدی پیشوایی تالیف شده است. هدف اصلی این کتاب ارائه گزارش جامع و مستند از تاریخ قیام عاشورا برای پویندگان علمی کشور به ویژه طلاب و خطبا است.
روش تحقیق تاریخی در حوزه مقاتل
در این کتاب روش و سنت شیخ عباس قمی پیش گرفته شده است. همان طور که نگارنده مفاتیح الجنان، با اثر خود به مبارزه با کتابهای زیارتی نامعتبر رفت، این کتاب نیز چنین رویکردی در ارتباط با مقاتل و تاریخنگاریهای مربوط به قیام امام حسین (ع) دارد. بدین سبب نگارندگان در این تحقیق، مطالب نامعتبر و جعلی را با تحقیق و استدلال حذف کردهاند.
پیشوایی در مقدمۀ کتاب از آرزوی دیرین خویش برای نگارش مقتلی جامع و مستند، مبتنی بر معیارهای علمی تاریخنگاری و پیراسته از تحریفات و البته متناسب با نیازهای روز گفته است.
از اینرو وی تلاش کرده تا در این کتاب ار منابع دسته اول استفاده شود. از اینرو در بخش منابع، بیشتر از مقتلهای معتبر تا قرن پنجم و حداکثر تا قرن هفتم هجری نام برده شده است.
علت این امر آن است که بررسی محققان، نشانگر آن است که در موضوع قیام سیدالشهدا (ع) تنها گزارشهای منابعی معتبر است که تا قرن هفتم به نگارش درآمدهاند.
مقتل جامع، فراتر از مقتل
این کتب افزون بر بررسی و تحلیل تاریخی واقعه عاشورا، به مسائل دیگری پیرامون قیام امام حسین (ع) نیز اشاره دارد. در واقع این مسائل، از جمله اموری است که امروزه پیرامون این واقعه بزرگ مورد توجه اندیشمندان است. برخی از این مسائل عبارتند از:
ـ سیر تاریخی عزاداری برای امام حسین(ع) (از عاشورا تا زمان حاضر)
ـ ریشههای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی واقعۀ عاشورا
ـ فلسفه قیام امام حسین(ع)
ـ عاشورا در آینۀ آمار و ارقام
ـ بحث تاریخی دربارۀ اربعین و بازگشت اهل بیت از شام
جامعیت و روزآمدی علمی مقتل جامع
مقتل جامع سید الشهداء (ع) کتابی جامع در حوزه تاریخ عاشورا و مسائل پیرامون آن است. به عنوان مثال ریشههای این رخداد بزرگ از جمله مسائل مهمی است که امروزه در جامعه علمی مورد توجه است. نگارندگان برای تحلیل این مسئله از سقیه و نیز دیگر ابعاد فرهنگی و اجتماعی تا نظریات مربوط به فلسفه قیام امام (ع) را واکاوی میکنند. از نگاههای عارفانه، بینش کلیسایی تا نظریه قیام برای تشکیل حکومت، انجام تکلیف و نیل به شهادت، همگی مورد توجه نگارندگان است و در تحلیلهای ایشان بررسی میشود. (نمونه یکی از نظریات در رابطه با قیام امام حسین (ع)
دورنمایی از مقتل جامع
جلد اول کتاب تاریخ قیام و مقتل جامع سیدالشهدا (ع) شامل چهار بخش اصلی است:
- سیری در مقتل نویسی و تاریخ نگاری عاشورا از آغاز تا عصر حاضر، سیری در ادوار زندگی و شخصیت امام حسین علیه السلام، فضیلت گریستن و عزاداری بر امام حسین (ع) و تحلیل آن، فلسفه ی قیام امام حسین (ع) و بیان مشهورترین دیدگاه ها درباره ی فلسفه ی قیام کربلا
- امام حسین (ع) و معاویه: در این بخش شخصیت و حکومت معاویه، مواضع امام حسین (ع) در برابر حکومت معاویه و مبارزات سیاسی آن حضرت مورد توجه است
- نهضت عاشورا از آغاز تا ورود امام حسین (ع) به کربلا: این بخش به حوادث بعد از مرگ معاویه، فعالیت های امام حسین (ع) در ایام اقامت در مکه، ساختار سیاسی ـ فرهنگی کوفه، و خروج امام حسین (ع) از مکه اشاره دارد.
- امام حسین (ع) در کربلا: این بخش مشتمل بر مباحثی پیرامون ورود امام حسین (ع) به کربلا تا روز عاشورا، رویدادهای روز عاشورا، نحوه ی شهادت تمام یاران سید الشهدا علیه السلام، مبارزه و شهادت بنی هاشم، کیفیت شهادت حضرت سید الشهدا (ع) و حوادث پس از شهادت امام (ع) میباشد.
- حوادث پس از عاشورا، خاندان امام (ع) در مسیر شام، تداوم نهضت حسینی به رهبری امام سجاد (ع)، پیامدهای قیام عاشورا، مباحث پیرامونی نهضت عاشورا، پژوهشی در اربعین سیدالشهدا (ع) ، فلسفه ی عزاداری امام حسین علیه السلام، پرسش و پاسخ های عاشورایی، و شرح حال و زندگینامه اصحاب امام حسین علیه السلام.
_____________________________________________
برای خرید کتاب از اینجا اقدام کنید/