الحاد جدید

نویسنده: حمیدرضا شاکرین
معرفی کوتاه
زیست‌شناسی و فیزیک معاصر، چالش‌های بسیاری را برای دین ایجاد کرده‌اند. بیشتر این چالش‌ها مربوط به الهیات و به طور خاص مسئله وجود خدا بازمی‌گردد. جریان خداناباوری و الحاد در تلاش است تا بیشترین استفاده را از این دو دانش داشته باشد تا بتواند خداناباوری را اثبات کند. ولی آیا به راستی بی‌خدایی را می‌توان از فیزیک و زیست‌شناسی نتیجه گرفت؟!
معرفی تکمیلی

الحاد جدید

الحاد جدید نام اثری نوین از حمیدرضا شاکرین است که به الحاد به عنوان یک چالش برای ادیان پرداخته است. (برای مطالعه سوابق حمیدرضا شاکرین به اینجا مراجعه کنید)

 

او بیش از دو دهه است که در عرصه‌های مختلف دینی تألیف می‌کند. از آنجا که تمرکز وی بر مسائل اعتقادی و فلسفی بوده است، بخشی از نگاشته‌های او نیز به این حوزه و به طور خاص به مسائل فلسفه دین اختصاص یافته است.

الحاد جدید یکی از اثرات اوست که به نقد و بررسی رویکردهای نوین در فیزیک و زیست‌شناسی به عنوان دو عرصه مهم برای چالش‌های دینی می‌پردازد و توسط انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه به چاپ رسیده است.

الحاد جدید؛ بررسی و نقد در فیزیک و زیست‌شناسی معاصر

این کتاب در امتداد دیگر کتاب‌هایی است که به جریان مادی‌گری و الحادگرایی می‌پردازد که از آن جمله می‌توان به کتاب علل گرایش به مادیگری، اثر شهید مرتضی مطهری و ده‌ها اثر دیگر که به علل روانی، جامعه شناختی یا ریشه‌های فکری این جریان می‌پردازد.

این کتاب هم در صدد است تا به بررسی زمینه‌های فکری و معرفتی و استدلال‌های این جریان اشاره کند. بر اساس پشت جلد این کتاب می‌توان دریافت که جهت‌گیری این کتاب به کدامین سوست؟

شاکرین با نقل عبارتی از «جان لنوکس» در صدد بیان این مطلب است که اساسا حوزه فیزیک و زیست‌شناسی را بایستی از حوزه دین و به طور خاص مسائل مربوط به خدا جدا کرد؛ از اینرو نمی‌توان از  فیزیک معاصر یا زیست‌شناسی معاصر، انکار وجود خدا یا الحاد را نتیجه گرفت.

در واقع قوانین فیزیک و زیست‌شناسی در صدد بیان چگونگی پدیده‌ها و کارکرد هر پدیده می‌باشند ولی دین، الهیات و گزاره‌های مربوط به خدا در صدد تبیین چرایی هر پدیده هستند؛ اینکه هر پدیده از کجا آمده و چرا چنین اتفاقی رخ داده است؟

 

 

الحاد جدید و طبیعت‌گرایی، کیهان‌شناسی و تکامل

نویسنده در این کتاب به خوبی طبیعت‌گرایی را در لایه‌های مختلف بررسی می‌کند. او در بخشی از این کتاب به طبیعت‌گرایی به عنوان رویکردی هستی‌شناختی اشاره می‌کند و در بخش‌های بعدی به عنوان رهیافتی معرفت‌شناختی و نیز روش‌شناسی به آن نگاه می‌کند. افزون بر این تأثیر طبیعت‌گرایی در انسان شناسی نیز مورد توجه اوست.

علاوه بر این، کیهان‌شناسی و قرائت‌های آن و نیز نظریات فرگشت و ایده‌های مربوط به تکامل نیز مورد توجه نگارنده این کتاب است.

در مجموع این کتاب را می‌توان از اثری کارآمد و نیکو در حوزه الحاد جدید دانست. اثری که می‌تواند نخاطب نخبه خود به خصوص مخاطب جوان که میان الهیات و گزاره‌های علوم جدید همچون فیزیک و زیست‌شناسی تعارض می‌بیند را به خود جذب کند.

____________________________________________

برای مطالعه فهرست کتاب از اینجا وارد شوید

نسخه چاپی کتاب را از اینجا خرید کنید.

پیمایش به بالا