امروزه حجاب و عفاف بیش از آن که یک موضوع دینی باشد، ابعاد اجتماعی و سیاسی نیز پیدا کرده است. از اینرو در جامعه دینی ایران به یکی از چالشهای فکری مهم تبدیل شده است و در پی خود پرسشهای زیادی را ایجاد کرده است. البته که این پرسشها موجب رشد فکری و معرفت دینی جامعه خواهد شد ولی مشروط به آنکه ذهن پرسشگر به دنبال پاسخ مناسب آن نیز باشد.
چرا الزام به حجاب؟
چرایی حجاب بحثی گسترده و مفصل است که در جای خود اندیشمندان مختلفی درباره آن قلمفرسایی کردهاند؛ اما آنچه امروزه در کنار چرایی اصل حجاب مطرح است، آن است که حتی اگر حجاب اخلاقی، ارزشمند و یا دستور دینی باشد، چرا باید حاکمیت به آن الزام کند؟ آیا حاکمیت حق چنین الزام و اجباری را دارد یا نه؟
این سوال در قالبهای مختلفی میتواند طرح شود. گاه با این عنوان که:
«آیا نمیشود برای جلوگیری از تنشهای اجتماعی، حاکمیت الزام به حجاب را کنار بگذارد؟»
«آیا نمیتوان با استفاده از حکم ثانوی (که راهکاری دینی است) الزام به حجاب را فعلا کنار گذاشت؟»
«آیا اگر الزام به حجاب برداشته شود، جامعه پذیرایی بهتری از حجاب نخواهد داشت؟»
این سوالات پیرامون پرسش از چرایی الزام به حجاب است. پایگاه اندیشه رضوان در تلاش است تا با گردآوری و تولید برخی محصولات رسانهای به پرسشهای این چنینی پاسخ دهد. از اینرو این قطعه صوتی را به شما پیشنهاد میدهد تا بخشی از سوالات ذهنی شما نسبت به چرایی الزام به حجاب را دریافت کنید.
برای مطالعه بیشتر درباره چرایی الزام حاکمیت به حجاب میتوانید به کتاب «حجاب اجباری؛ آری یا نه؟» و نیز برای جایگاه فردی (خصوصی) و اجتماعی (عمومی) حجاب به مقاله «حجاب در کشاکش حریم خصوصی و حقوق عمومی» توجه کنید.