دختر پیامبر نام کتابی است که آیت الله محمدعلی جاودان در 144 صفحه (قطع رقعی) آن را نگاشته است. این کتاب در سال 1393، توسط انتشارات ایمان ماندگار به عرصه چاپ و نشر رسید.
این استاد اخلاق، در این کتاب به زندگانی حضرت فاطمه (س) پس از حیات مبارک پیامبر اسلام (ص) پرداخته است. زیرا بعد از پیامبر حوادثی به سرعت رخ داد که که نتایج بسیاری را به دنبال داشت، به صورتی که آن حوادث بر همۀ ادوار بعدی مسلمانان تا به امروز تأثیرگذار بوده است.
در واقع این کتاب، از آن جهت برای مخاطبان ارزشمند است که سیر تاریخی وقایع زمان پیامبر (ص) و پس از ایشان را تبیین میکند. نتیجه این گزارش و تبیین، حل بسیاری از چالشهای فکری مربوط به این مسائل است که امروزه برای بسیاری از افراد ممکن است مطرح شود.
دختر پیامبر و شورای سقیفه
نویسنده اولین حادثه را تشکیل شورای سقیفه معرفی میکند و معتقد است در این حادثه اصلیترین اصول جاهلیت در عرب، یعنی تعصب قبیلگی حیات دوباره یافت. در این کتاب نقش دختر پیامبر (س) در مبارزه با جاهلیت دوران قبل از پیامبر (ص) که پس از ایشان نیز سر برآورده بود تبیین شده است.
وی با استناد به مطالب تاریخی میگوید چهار قبیلهای که در سقیفه حضور داشتند، همگی به دنبال کسب قدرت و برتری قبیلۀ خود بودند. در واقع، خاندان پیامبر (ص) عهدهدار مبارزه با این جاهلیتِ دوباره زندهشده هستند و در این کتاب به نقش محوری دختر پیامبر پرداخته شده است.
بخشهای کتاب
بخش اول کتاب، تبیینی توضیحی است که خود، دو قست شده است: در قسمت اول نویسنده عمدتاً نظرات شیعه در تحلیل حوارث صدر اسلام مطرح کرده و با استنادات تاریخی مشهور (کتابهای معروف و مقبول مسلمانان) از آنها دفاع نموده است.
این بخش اگرچه بیش از یک مقدمه نیست، ولی حاوی مسائل مهمی است که نتایج حاصل از آن تأثیر بسیاری در تحلیل حوادث بعدی دارد.
در قسمت دوم هم نگارنده به حوادث پس از شهادت حضرت زهرا (س)، خاکسپاری ایشان، اتفاقات پیرامون آن و پیامهای آن میپرازد.
در بخش های این کتاب، از ورود پیامبر اکرم (ص) به شهر مدینه و چگونگی ساخت مسجد و موقعیت خانۀ ایشان و منزل حضرت زهرا (س) در کنار آن مسجد، قبرستان بقیع و روضه منروه نبوی و مقبره ایشان سخن به میان آمده است و تحلیلها و گزارشهای نابی ارائه شده است.
گفتنی است، نگارنده در این بخش علاوه بر منابع قبلی، از منابع دست اول شیعه نیز استفاده کرده است.
نقش دختر پیامبر (س) پس از پیامبر (ص)
در این کتاب نویسنده موضوعاتی ماننده غصب فدک، سقیفه، جانشین و وصی به حق پیامبر (ص) و همچنین شهادت و خاکسپاری دختر پیامبر (س) بررسی شده است.
همانطور که گفته شد، مسئلۀ اصلی این کتاب تبیین نقش حضرت زهرا سلاماللهعلیها در مبارزه با جاهلیت بعد از پیامبر است که به خوبی از آیۀ 144 سورۀ آل عمران اهمیت آن روشن میشود:
«وَمَا مُحَمَّدٌ إِلَّا رَسُولٌ قَدْ خَلَتْ مِنْ قَبْلِهِ الرُّسُلُ ۚ أَفَإِنْ مَاتَ أَوْ قُتِلَ انْقَلَبْتُمْ عَلَىٰ أَعْقَابِكُمْ ۚ وَمَنْ يَنْقَلِبْ عَلَىٰ عَقِبَيْهِ فَلَنْ يَضُرَّ اللَّهَ شَيْئًا ۗ وَسَيَجْزِي اللَّهُ الشَّاكِرِينَ.» (آل عمران 144)
در قسمتی از این آیه خداوند میفرماید آیا اگر او (پیامبر) به مرگ یا شهادت درگذشت، شما باز به دین جاهلیّت خود رجوع خواهید کرد؟! و این جاهلیت همان امری است که خاندان پیامبر علیهمالسلام بعد از ایشان برای مقابله با آن، به جهاد و مبارزه برخاستند. خداوند متعال از این بازگشت به جاهلیت قبل از پیامبر به «انقلاب» تعبیر میکند!
_________________________________
نسخه چاپی کتاب را میتوانید از اینجا دریافت کنید.
نسخه الکترونیکی کتاب را میتوانید از اینجا دریافت کنید.